Prázdny
0,00 €
 
-15 %
Tradičné medovníky

Tradičné medovníky

Dátum vydania: 2021
V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší obraz o tradícii pečenia medovníkov na Slovensku, vrátane pečenia tlačených medovníkov. Medovníky boli niekoľko storočí produktom výhradne ...
Bežná cena knihy: 24,00 €
Naša cena knihy: 20,40 €
Ušetríte: 15 %
Zasielame: Vypredané
Detaily o knihe
Rozmer: mm
Jazyk: SK Slovenský Jazyk
EAN: 9788089639694
Rok vydania: 2021
Žáner: Kuchárske knihy
Zákazníci, ktorí si kúpili túto knihu, si kúpili aj...
Madonna: Madame X
Madonna
16,29 €
VKÚ 112: Západné Tatry, Roháče
autor neuvedený
0,00 €
Země - Velký obrazový průvodce
Allaby Michael
32,85 €
Cesta do nevoľníctva
Friedrich August von Hayek
9,90 €
Muž pod ledem
Vencl
21,95 €
Školní batoh - Love
autor neuvedený
61,05 €
O knihe
V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší obraz o tradícii pečenia medovníkov na Slovensku, vrátane pečenia tlačených medovníkov. Medovníky boli niekoľko storočí produktom výhradne remeselnej činnosti. Ich výroba bola natoľko náročná, že sa ňou zaoberali špecialisti medovnikári. Niežeby sa medovníky nedali upiecť v bežnej domácnosti, ale zložitý výrobný postup a finančne náročné zložky cesta ich predurčili do rúk remeselných majstrov. Skôr, ako sa výroba medového cesta dostala do rúk majstrom, pečeniu medovníkov sa venovali v kláštorných kuchyniach, resp. lekárňach. Zhotovovali sa ako obradové predmety alebo, vďaka vysokému obsahu liečivých látok v mede a koreninách aj ako liečivo, ktoré pomáhalo pri tráviacich ťažkostiach. Obľúbenosť medovníkov sa rýchlo šírila, čo sa zobrazilo nielen na ich počte, ale aj na rôznorodosti. Nech však už boli v obľube akékoľvek druhy medovníkov, svojím jedinečným produktom si medovnikári dokázali udržať postavenie na sladkom trhu až do konca 19. storočia. Potom prešla produkcia medovníkov do rúk gazdiniek, ktoré pri príležitosti najmä Veľkej noci a Vianoc pripravovali v domácnostiach rôzne druhy vykrajovaných medovníkov, ale už bez zdĺhavého zrenia cesta a v najnovších receptoch aj s pridaním tukovej zložky, aby boli medovníky hebké a vláčne. Autorka sprístupňuje čitateľom nielen recepty na prípravu tlačených medovníkov, ale najmä tie najosvedčenejšie recepty z dielní súčasných medovnikárov. Publikácia obsahuje aj niekoľko strán vzorov na ozdobovanie medovníkov bielkovou polevou, vychádzajúc z tradičných ľudových motívov. Možno najzaujímavejšou časťou tejto útlej publikácie je časť, ktorá predstavuje čitateľom tradície iných krajín: Nemecka, Škandinávie a Ruska.