Prázdny
0,00 €
 
Zelenina na každý deň

Zelenina na každý deň

Autor:
|
Vydavateľstvo:
Dátum vydania: 2024
Rastliny majú vo výžive človeka významné postavenie. Je to dané ich jedinečnou schopnosťou prijímať z vonkajšieho prostredia koreňovým systémom a listami minerálne látky a premieňať ich pomocou slnečného žiarenia na živú organickú hmotu. Človek ani žiaden živočích nemôžu prijímať slnečnú energiu priamo. Živia ...
Naša cena knihy: 13,00 €
Zasielame: Skladom
Detaily o knihe
Počet strán: 196
Väzba: Brožovaná
Rozmer: 145x205 mm
Jazyk: SK Slovenský Jazyk
EAN: 9788080635251
Rok vydania: 2024
Žáner: Záhrada a jej časti
Zákazníci, ktorí si kúpili túto knihu, si kúpili aj...
Arabská žena - 3.vydání
Valková Tanya
20,84 €
Elektronika v kostce
Jiří Peček
7,37 €
Le Roi Se Meurt
autor neuvedený
6,56 €
Poradca 5 - 2020
autor neuvedený
4,80 €
Chvála bláznivosti
Rotterdamský Erazmus
6,61 €
Mystické telo
Frans Kellendonk
13,99 €
O knihe
Rastliny majú vo výžive človeka významné postavenie. Je to dané ich jedinečnou schopnosťou prijímať z vonkajšieho prostredia koreňovým systémom a listami minerálne látky a premieňať ich pomocou slnečného žiarenia na živú organickú hmotu. Človek ani žiaden živočích nemôžu prijímať slnečnú energiu priamo. Živia sa priamo alebo nepriamo rastlinami. Bez rastlín by neexistoval život na Zemi. Rastliny svojim zložením poskytujú energiu pre organizmus, no okrem svojej výživnej a sýtiacej schopnosti majú vo výžive aj veľký dietetický význam. Sú zároveň doslova liečivými rastlinami. Ich liečivé vlastnosti však musíme posudzovať predovšetkým v ich komplexnom a dlhodobom účinku. I keď sa v súčasnej dobe dajú biologicky účinné látky izolovať, prípadne aj synteticky vyrobiť, nemôžu nahradiť obrovský zdravotný benefit čerstvého ovocia a zeleniny. Sú jednou z najdôležitejších zložiek pri predchádzaní rôznych ochorení. Využitie komplexného účinku ovocia a zeleniny je v súčasnom období predmetom intenzívneho výskumu. Rozmanitosť rastlinnej ríše sa odhaduje na viac než 1 milión druhov nižších i vyšších rastlín. Zatiaľ ich poznáme zhruba polovicu, človek však z tohto množstva druhov prakticky nevyužíva ani 2 % (12 000 druhov). Zároveň ale vstupuje do biologických procesov šľachtením nových rastlín, ku ktorým patrí väčšina pestovaných druhov zeleniny. Touto knihou chceme čitateľom ponúknuť spôsob spestrenia a ozdravenia jedálneho lístka využitím známych aj menej známych druhov zeleniny, ktoré sú dostupné na našom trhu a dajú sa pestovať v našom zemepisnom pásme.